Need help?


Search OutdoorKing by entering Key Words Below



Who's Online Now
5 members (Red Rum, JEH, NormK, QSR, metal1), 117 guests, and 53 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Online Spare Parts


Online Store


Newest Topics
VC160 Motor advice needed
by QSR - 20/04/24 04:37 PM
Victa 24 hubcaps
by NormK - 18/04/24 02:19 PM
G4 Carby????? Advice please :-)
by Return Rider - 16/04/24 11:45 AM
Fuel Hose for Victa
by Dandare - 14/04/24 07:35 PM
Recoil starter for Villiiers Lightweight engine
by Malcolm Arnold - 14/04/24 02:01 PM
Long term storage of engines - best practice?
by N1KK0 - 29/03/24 02:43 PM
1972 victa vc auto drive front wheels
by QSR - 25/03/24 09:10 PM
Topic Replies
VC160 Motor advice needed
by NormK - 20/04/24 05:25 PM
Fuel Hose for Victa
by NormK - 20/04/24 02:02 PM
Recoil starter for Villiiers Lightweight engine
by Malcolm Arnold - 20/04/24 01:29 PM
Scammers
by maxwestern - 20/04/24 11:11 AM
G4 Carby????? Advice please :-)
by maxwestern - 20/04/24 10:15 AM
Victa 24 hubcaps
by maxwestern - 20/04/24 10:02 AM
Robin EC10
by maxwestern - 13/04/24 06:44 PM
Long term storage of engines - best practice?
by maxwestern - 04/04/24 09:47 PM
1972 victa vc auto drive front wheels
by Mowerfreak - 03/04/24 07:53 PM
Victa Plugs
by maxwestern - 03/04/24 06:51 PM
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Hop To
#7764 05/04/08 09:08 AM
Joined: Apr 2008
Posts: 4
Novice
Gday

I have a Victa Commando. Over the last few weeks the pull chord would need several pulls before it would "catch" and cause the engine to fire. At other times it just would pull without resistance.

Today it has no resistance at all and just pulls out and retracts and doesn't catch to crank the engine. I pulled off the cowling but cannot seems to get the pull start off to see what is going on underneath.

Is this fatal? Any suggestions?

thanks

Membership information
Joined: Dec 1999
Posts: 5,334
Likes: 30
Repair Junkie
****
debtdogg,

You have three bolts 12mm holding on the starter. If you unscrew them then the starter housing will come off.

Once you have it off you will see the two pawls and underneath them is a wire which activates them which I think could be your problem. You most probably need to replace that wire in order for it to work.

Also when putting back the starter to the crankcase I would suggest replacing the 'O' ring as they usually streach.

You can find more detailed information in the parts list and manuals area.

Hope that this is of some help. cheers2


Regards,
[Linked Image]

Bruce


Please do not PM me asking for support. Post on the forums as it helps all members not just the individual.
Joined: Apr 2008
Posts: 4
Novice
Thanks so much for that. It seemed it was just the pawls were stuck so a bit of lubrication and we are up and running.

appreciate the help

cheers

Joined: Dec 1999
Posts: 5,334
Likes: 30
Repair Junkie
****
Good to see you got it working again. cheers2


Regards,
[Linked Image]

Bruce


Please do not PM me asking for support. Post on the forums as it helps all members not just the individual.

Moderated by  bigted, Bruce, CyberJack, Gadge, Mr Davis 

Link Copied to Clipboard
Newest Members
Armstrong, kindkong, Painey, Tas, Justin Phillips
16,784 Registered Users
Forum Statistics
Forums145
Topics12,710
Posts104,596
Members16,784
Most Online2,545
Dec 23rd, 2019
OutdoorKing Showcase
20 Bucks from FB Marketplace
20 Bucks from FB Marketplace
by Return Rider, February 20
Victa Cortina 2 Shed Find
Victa Cortina 2 Shed Find
by Return Rider, January 25
My Rover Baron 45
My Rover Baron 45
by Maxwell_Rover_Baron, April 16
SHOWCASE - Precision Mowers - 2021
SHOWCASE - Precision Mowers - 2021
by CyberJack, April 14
SHOWCASE – Atco Rotary – Paul C - 2020
SHOWCASE – Atco Rotary – Paul C - 2020
by CyberJack, December 28
HOME |CONTACT US
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.5
(Release build 20201027)
Responsive Width:

PHP: 7.4.33 Page Time: 0.020s Queries: 23 (0.010s) Memory: 0.6785 MB (Peak: 0.7105 MB) Data Comp: Zlib Server Time: 2024-04-20 08:21:06 UTC
Valid HTML 5 and Valid CSS